13.02.2020 |
På dansk eksisterer ordet okay både som adjektiv, adverbium og interjektion. I talesproget er der to udtaler: okay med faldende intonation og okay med stigende intonation, og de to har forskellige betydninger, men forskellen afspejles ikke i skriftsproget. Her beskriver vi det faldende okay som interjektion.
Det faldende okay har tryk på første stavelse, som kommer til udtryk ved at pitch starter højt og at første stavel-se har højere volumen og/eller er forlænget.
Faldende okayi tredje position kan fungere som kvittering, for eksempel for modtagelse af information. Dette kan ses i linje 7 i følgende eksempel:
Samtalebanken|sam4|moedregruppen1 | 1100 ((ansigt-til-ansigt))
01 SUS: (det) var oss fra [candinavia↘
02 DOR: [å (m:)
03 (1.0)
04 DOR: var det det→
05 SUS: ja↗ det var det vi så (det) i avisen↘&
06 (0.3)
07 DOR: okay↘
I linje 1 informerer Sus om at noget slik er fra et bestemt slikselskab, som de har snakket om tidligere. I linje 4 stiller Dorit et spørgsmål i form af anmodning om bekræftelse, og i næste linje bekræfter Sus med ja og fortæller hvor hun ved det fra. Dorits okay i linje 7 kvitterer for at hun har modtaget Sus’ bekræftelse.
Faldende okay kan forekomme mellem emner, og her får det funktion som emneskiftemarkør. Dette kan ses i linje 10 i følgende eksempel, hvor Simon og Liv taler om ét emne før okay og så om et helt andet emne efter okay.
Knudsen 2015 | ADK:03:L&S:2.31fisketur | 01
01 SIM: er de i danmark nu og >sådan noget< der
02 (0.2)
03 LIV: hvem
04 (0.6)
05 SIM: ja det er de jo så
06 LIV: j↑a:: de er jo på vej ø:h de fordi de
07 ringede da:: °>lige da: de< øhm var kommet
08 i land°↘
09 (0.2)
10 SIM: Okay↘
11 (0.6)
12 LIV: hva::d ø:h (0.3) hva: hva hva laver ↑i så
13 SIM: ·hhh ↑jamen vi er såe kommet hjem
Der kan godt opstå et nyt emne efter et kvitterings-okay, så på den måde kan både kvitterings-okay og emne-skift-okay fungere som sekvenslukkere.
Knudsen (2015) beskriver både det stigende og faldende okay i disse funktioner.
Sørensen & Steensig (under udgivelse) beskriver primært det stigende okay, men som kvittering der er forskellig fra det faldende okay som kvittering.
Former > Ordklasser > Interjektioner og partikler
Funktioner > Handlinger > Indledning og afslutning af aktiviteter > Kvittering
Funktioner > Handlinger > Indledning og afslutning af aktiviteter > Aktivitetsændring