Hva hedder det som emneskiftsmarkør
Udtrykket hva hedder det (og variationer deraf, fx hva det hedder og hva er det det hedder) ser ud til at have tre hovedfunktioner: ordsøgning, emneskift og at signalere forbehold ved eftertanke. Opslaget her handler om dets funktion som emneskiftsmarkør.
Når hva hedder det bruges til at skifte emne i en igangværende samtale, kommer det som det allerførste i en persons ytring, i den position, der hedder præ-begynder. Emneskiftsmarkøren kommer altså lige før det egentlige indhold i taleturen. Den kan stå alene eller sammen med fx tøvelyde og/eller ind- og udånding som i eksemplet nedenfor, der er fra en telefonsamtale:
BO og MOR har snakket om deres planer for den efterfølgende dag, og dette emne bliver afsluttet i linje 1-7. I linje 8 er der så en pause på 0,4 sekunder, hvorefter BO har en indånding, efterfulgt af tøvemarkøren m og derefter hva hedder det, hvormed hun skifter emne til noget, der skal foregå samme dag som opkaldet.
Selvom hva hedder det har spørgende ordstilling, ses det ud fra eksemplet, at det ikke bruges som et spørgsmål, der anmoder om information fra den anden samtalepart. Udsagnet vi kommer lige forbi her en gang i eftermiddag er ny information, som BO giver MOR, der siger ja for at signalere, at hun har modtaget den information. Her bliver hva hedder det altså udelukkende brugt til at markere, at samtalen skifter emne.
Kilder og yderligere læsning
Clausen og Pedersen (2017) er en grundig gennemgang af hva hedder det.
Indgange
Samtalehandlinger > Indledning og afslutning af aktiviteter > Aktivitetsændring