Aarhus Universitets segl

Grammatikken

Selve den grammatiske beskrivelse har tre dele. Disse dele er under opbygning, så det er ikke alle kapitler under vores overskrifter som er færdige endnu. Delene er:

Former er opbygget som en traditionel grammatik. Den starter med sprogets mindste dele, lydene, og går så opad i størrelse, op til sætninger og det vi kalder diskursenheder. Da dette er en grammatik for samtaler, har vi også kapitler om ikke-sproglige udtryk og om gentagelser.

Funktioner tager udgangspunkt i hvad vi bruger sproget til. Der er kapitler om hvordan grammatikken bidrager til turtagning, om hvad sammenhængen mellem ytringer betyder for grammatikken, om kommunikative handlinger, om informationsstruktur og betydning, samt om hvordan man retter på egne og andre ytringer (reparatur).

Udtryk og fænomener fører til en alfabetisk liste over korte opslag om konkrete udtryk for bestemte handlinger. Hvert opslag indeholder en kort beskrivelse med eksempler, og disse beskrivelser er linket til de relevante kapitler i Former og Funktioner.